دسته : حقوق
فرمت فایل : word
حجم فایل : 61 KB
تعداد صفحات : 90
بازدیدها : 695
برچسبها : بزه خیانت خیانت در امانت قانون مجازات اسلامی امانتداری
مبلغ : 12000 تومان
خرید این فایلمعرفی تحقیق و پژوهش بزه خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی
تسری بزه خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب 1375 نسبت به اموال غیر منقول و اختلاف نظر حقوقدانان و قضات در مورد شمول بزه در خیانت در امانت نسبت به مقررات روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 و 1362 و 1376 و اختلافات متعدد درباره اینکه آیا رابطه حقوقی امانی قانونی می تواند مبنای تحقق بزه خیانت در امانت قرار گیرد یا خیر؟ و ابتلای روزنامه دادگاه ها با این بزه، از جمله عواملی بودند که موجب گردید تا کار تحقیقی خود را تحت عنوان بزه خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی انتخاب نماییم تا شاید با تحقیق و بررسی تئوری و عملی این بزه راه صواب را ارائه نماید.
امانتداری یکی از صفات پسندیده و نیکوست و خیانت نسبت به آن زشت و قبیح است به طوری که حتی برخی از مردم خیانت در امانت را زشت تر از سرقت می دانند، چرا که در سرقت فقط بردن مال مطرح است و حال آنکه در خیانت در امانت، خائن علاوه بر بردن مال دیگری، از اعتماد و اطمینان مالک یا متصرف قانونی مال نسبت به خود نیز سوء استفاده می کند. امانت یکی از صفات خدای تعالی است و در قرآن کریم و روایات و احادیث متعدد، بر استرداد مال امانی به صاحبش سفارش موکد شده است، اگرچه صاحب مال امانی کافر باشد که مراتب فوق حکایت از اهمیت عنوان تحقیق دارد.
تحقیق حاضر پس از مراجعه به منابع و مآخد متعدد حقوقی و فقهی و بررسی مطالب از بعد تئوری و سپس مراجعه به مراجع قضایی و دادستانی کل کشور و نیز اداره حقوقی قوه قضاییه و مطالعه بیش از سیصد پرونده و جمع آوری نظریات منتشر نشده مربوط به خیانت در امانت توانسته است آراء و نظریات جدید مستند و مستدل را بدست آورد. در واقع تحقیق تهیه شده تلفیقی از مسائل تئوری و عملی است.
قانونگذار، بزه خیانت در امانت را در قانون مجازات اسلامی تعریف نکرده است و فقط به بیان تعدادی از مصادیق و موارد این بزه اکتفا نموده است. لازم است قبل از ورود به بحث اصلی و شرایط و عناصر تشکیل دهنده این بزه، تعریفی از حیث لغت و اصطلاح حقوقی آن بیان نماییم.
نگارنده در این بحث به بررسی این نکته که آیا خیانت در امانت در قرآن کریم و روایت به عنوان جرم و عمل حرام تلقی گردیده یا خیر؟ و همچنین آیا مجازاتی در فرض جرم بودن برای آن تعیین گردیده یا خیر، می پردازد. چون آیات و روایات متعددی خیانت در امانت را مورد نهی قرار داده که در بند جداگانه مورد بررسی قرار خواهد گرفت، برای تفهیم مطلب ابتدا به تعریف جرم از دیدگاه فقهاء می پردازیم.
جرم، عبارت است از انجام دادن فعل، یا گفتن قول که قانون اسلام آن را حرام شمرده و بر فعل آن کیفری مقرر داشته است. یا ترک فعال، یا قول، که قانون اسلام آن را واجب شمرده و بر آن ترک، کیفری مقرر داشته است. و یا به قول یکی از فقهای شافعی، جرم ممنوعیتهای قانونی که از طرف خداوند مقرر شده و مجازات آن حد یا تعزیر است، تعریف شده است.
خیانت در امانت (غلول) از گناهانی است که در نص معتبر به کبیره بودنش تصریح شده است و دلیل این که خیانت به طور کلی حرام است روایت فضل بن شاذان از حضرت رضا (ع) است و در آن به جای کلمه غلول فرموده: و الخیانه یعنی از جمله گناهان کبیره خیانت در امانت است.
لذا از دیدگاه فقه اسلام خیانت در امانت از گناهان کبیره و جرم محسوب و با نظر حاکم شرع قابل مجازات است.
مقدمه
قسمت اول : تعاریف
بند اول: تعریف بزه خیانت در امانت
الف) تعریف لغوی
ب) تعریف اصطلاحی
قسمت دوم: بررسی بزه خیانت در امانت در منابع اسلامی
بند اول : قرآن کریم
بند دوم : روایات
بخش اول:
خیانت در امانت موضوع ماده 674 قانون مجازات اسلامی
و شرایط و عناصر تشکیل دهنده آن
فصل اول : عنصر قانونی
فصل دوم : عنصر مادی
گفتار اول : عمل مرتکب
1- استعمال
2- تصاحب
3- اتلاف
4- مفقود کردن
گفتار دوم : شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق بزه
1- وجود رابطه حقوقی امانی
بند اول: انواع امانت
بند دوم : ماهیت امانت
الف) سپرده بودن مال
بخش دوم :
خیانت در امانت موضوع ماده 673 قانون مجازات اسلامی و شرایط و عناصر
تشکیل دهندهآن و واکنش اجتماعی در مقابل بزه خیانت در امانت
فصل اول : خیانت در امانت موضو ماده 673 قانون مجازات اسلامی و شرایط
و عناصر تشکیل دهنده آن
گفتار اول : عنصر قانونی
گفتار دوم : عنصر مادی
1- عمل مرتکب
2-شرایط لازم برای تحقق بزه
بند اول: موضوع جرم
بند دوم : سپرده بودن یا بدست آوردن موضوع جرم
3- نتیجه حاصله
گفتار سوم : عنصر روانی
نتیجه گیری
کتابنامه (منابع و ماخذ)